Vester Voldgade 3

 

                            Vester Voldgade 3/Sankt Peders Stræde 40

Det nuværende Hotel Fox på Jarmers Plads blev i 1848 bygget for agent C. A. Sandberg som en pudset og malet fireetagesbygning med syv fag mod pladsen, et skråt hjørnefag og fire fag mod Sankt Peders Stræde, med andre ord, store borgerlige lejligheder. Stueetagen er blevet bygget om i det efterfølgende århundrede og vinduerne tilhører ligeledes 1900-tallet.

  Indtil 1532 var matriklen ubebygget og blev udnyttet af byens teglgård. De lave boder som derefter lå på grunden blev for halvdelens vedkommende revet ned igen under den svenske belejring eller lejet ud til vævere og andre håndværkere. Et hus overlevede på grund af sin afsides beliggenhed den store brandkatastrofe i 1728 og husede i dette år foruden den enlige ejer mølleren Berger en garverfamilie på ti medlemmer, en slagterfamilie på syv medlemmer samt ”2nde Encker, 1 Dreng og 1 Grenadier”, som det hedder i den gamle brandprotokol.  

  Her i baggården lå fra omkring 1814 Danmarks første privatejede dampmaskine af Rasmus Holmblad. Den betjente faderens og industrimagnaten Lauritz Holmblads privilegerede klæde- og valkemølle. Der kom altid klager over at bo ”i Nærheden af en saadan Maskine, der idelig udkaster og fylder Værelser, Hauger, kort sagt alt med en modbydelig Stenkulsdamp, foraarsager en skrækkelig Alarm og Rystelse, og maa opfylde enhver med Frygt for Ildebrand.” Magistraten tvang fabrikantenken fru Petrine Holmblad til at bygge sin skorsten adskillige meter højere. I forhusets 1. sal levede fra 1857 kongelig skuespiller Julie Rosenkilde med sin mand sodavandsfabrikanten Sødring og deres søn indtil voldens fald et hyggeligt og minderigt liv. Julie Sødring dikterede sin livshistorie til sin jurauddannede søn, som hun boede sammen med indtil 1887. Han udgav den i to bind med moderens erindringer fra barndom og voksenlivet. Hun fortæller om kaner med bjælder nede på gaden om vinteren og vandfald ned ad skrænten i regnvejr. Om stjernehimlen, Sankt Peders Mølle og kærestepar på volden om foråret. Lejligheden var lejet af husets ejer justitsråd F. S. Bang, der boede ovenpå på tredje sal med sin søn, som læste til lærer og endte som translatør i stueetagen. Gamle Bang havde med tiden samlet så megen kunst, at billederne til sidst hang helt nede i trappeopgangen og op til kvisten. I vestibulen stod et hvidlakeret gammelt forgyldt ur, der hver time spillede et musikstykke. I 1870 boede i stuen ingen ringere end den gamle Christian Flor, manden der ville forhindre Slesvigs fortyskning før 1848 og havde været forstander for Rødding Højskole.

  I kælderen lå i umindelige år J. V. Larsens beværtning i lighed med så mange andre steder indenfor voldene. Den blev i 1893 lavet om til cykleudsalg af Jens Kjeldsen, denne driftige mand, der ganske få år efter etablerede herrekonfektionsmagasinet Kjeldsen, nu Troelstrup. på den anden side af strædet.

  I 1891 skiftede huset fra 1848 ejer for anden gang. I første halvdel af 1800-tallet var der på strækningen mellem Jarmers Plads og Rådhuspladsen kun et overnatningssted, gæstgiveriet ”Den hvide Hane” i gadens nr. 23. Efter voldens fald i 1870’erne blev en række af voldgadens ejendomme lavet om til hoteller. Ni blev det til i alt, fra Aborreparken (Jarmers Plads) til Halmtorvet, hvor nu Lurblæserne står. I vor ejendom indrettedes nu i 1892 af en vis fru Møller Møllers Hotel garni i familien Sødrings lejlighed inklusive dele af anden sal, hvor der havde boet høje officerer i mere end tyve år. Fem år senere købte en hr. Meyer hotellet af fru Møller og derefter hed det naturligvis Meyers Hotel. Det lukkede i 1915 og blev et år senere genåbnet som Park Hotel, som det har heddet siden og ikke Andresens hotel efter den nye ejer og ikke i Vester Voldgade, men på den nye Jarmers Plads, der blev parkens afløser. Til hotellet var der i flere omgange knyttet en barbersalon og en vinstue. Ellers blev cykeludsalget efterfulgt af diverse butikker som en boghandel og et jagt- og fiskerimagasin. I dag har der i mere end tyve år været restaurant i den gamle værtshuskælder. Den første, Monet med franskpræget køkken, lukkede i december 1994 og blev efterfulgt af en australsk restaurant, Reef’n’Beef. Det trestjernede hotel med 61 værelser indbefatter også naboejendommen Sankt Peders Stræde 40. Efter en større ombygning, delvis finansieret af Folkevognsfabrikkerne i Tyskland, skiftede hotellet for et år siden navn og ejer og hedder nu Fox efter navnet på en bil. Restauranten er nu en del af det nye hotel.

(2007)